Rätt klädd för segling

Den gränslösa upplevelsen av frihet när man seglar är nästan oöverträffbar. Solen som reflekteras på vattenytan. Inga motorer som stör. Vinden i ansiktet och naturen alldeles inpå. Glädjen över att få vara mitt i allt detta är närmast religiös. Men även den bästa och mest behagfulla upplevelse kan förvandlas till något man inte hade räknat med om utrustningen inte är den rätta.

De flesta har tänkt på allt som bör finnas i själva segelbåten ner till minsta förbandslåda, men inte alla tänker på att även kläderna man bär kan vara av största vikt för hur minnet av seglatsen kommer att bli. Vad man har på sig styrs naturligtvis till stor del efter årstid och i vilken typ av väder man tänker ge sig ut och att kontrollera sjörapporten är något som varje seriös seglare naturligtvis gör, men inte alla vet hur man klär sig på rätt sätt.

Ute till havs är det generellt kallare än på stranden så regel nummer ett är att ta med sig lite mer kläder än man tänkt sig från början och det är lager på lager som gäller. Många väljer bomull närmast huden i tron att det är det bästa. Ingenting kunde vara mera fel. Bomull blir svettigt och kan resultera i helt motsatt effekt, det vill säga att kroppen kyls ner istället för att bibehålla sin värme. Närmast huden är det ull som gäller, eller ett syntetiskt material som transporterar bort fukten. Lager nummer två är till för att hålla värmen och består gärna av fleece eller kanske polyester. Ytterst, det tredje lagret, kan vara en skaljacka eller en vårjacka som skyddar mot vinden och eventuell väta. Typen av jacka styrs efter årstid och väderlek.

Skaljackor finns i många utföranden. Förutom att skydda mot vädrets makter bör man också tänka på att en bra jacka ska andas. Det vill säga, den får inte vara så tät att man blir svettig i den. Innan man gör sitt inköp kan det vara bra att känna till att det oftast är sömmarna i en skaljacka som är den svagaste punkten. En jacka som klara trycket från en tio meter hög vattenpelare är att betrakta som vattentät, men många gånger klarar sömmarna bara trycket av en meter trots att själva materialet i jackan gör det och i de fallen är skaljackan faktiskt inte vattentät. Någonting att tänka på innan man väljer modell.

Utanpå skaljackan bär man naturligtvis en flytväst, trots att det inte finns någon lag för detta ännu. Västen bör vara av rätt storlek och finns i 50 , 100 och 150 Newton. På Transportstyrelsens sida kan man få riktlinjer över hur denna bör vara utformad. Den allra säkraste västen, räddningsvästen, har extra flytkraft och en krage som hjälper till att hålla upp huvudet.