Uppfyll seglardrömmen

Det är aldrig försent att jaga ifatt sina drömmar. Det finns ingen lag eller regel som säger att man måste uppfylla alla sina drömmar som ung. Livet tar inte slut för att man blir medelålders eller går i pension. Det finns mycket kvar att se fram emot och en hel del att göra.

Däremot är det aldrig fel att pensionsspara för att kunna göra det där man kanske alltid har drömt om. Att segla jorden runt kostar en hel del pengar och på savr.com kan man läsa mer om vad ett långsiktigt pensionssparande bör innehålla. Här finns information om olika sparformer som ger pensionssparandet både hög tillväxt och låg risk.

Köp rätt båt


Det viktigaste om man vill köpa en egen segelbåt och ge sig ut på äventyr är att man har gott om både kapital och kunskap för att köpet ska bli rätt. För att kunna njuta av seglarlivet på ålderns höst måste man börja spara i tid eftersom pensionens storlek avgörs av den samlade livsinkomsten.

För att man ska bli nöjd som blivande båtägare måste man köpa rätt båt i gott skick och för att kunna göra detta behöver man veta vad man vill ha och varför. Köpet styrs nämligen av behovet. Segelbåt är ett omfattande begrepp som nödvändigtvis inte betyder samma sak för alla människor. Här finns vitt skilda användningsområden att ta hänsyn till. Ska man göra dagsutflykter, använda båten som sommarstuga eller vill man kanske göra en världsomsegling?

Det kan med andra ord vara en god idé att göra en kravlista med punkter över de egenskaper som båten måste ha. Dessutom är det aldrig fel att skaffa sig så mycket kunskap som man överhuvudtaget kan för att kunna avgöra om ett potentiellt objekt är rätt eller inte. Här kan man läsa in sig på relevant facklitteratur och gå på olika båtmässor. För att vara säker på att hamna rätt kan man se till att undvika att köpa av privatpersoner och istället vända sig till en etablerad båthandlare.

Anlita en besiktningsman

Oavsett var man väljer att handla brukar det vara en kostsam historia att köpa en bra segelbåt. Därför är det en klok idé att anlita en kunnig besiktningsman som kan se alla fel och brister som man själv missar när man blir förälskad i en båt. Det finns dock en hel del som man kan göra själv. Bocka av följande punkter:

  • Provkör alltid båten
  • Inspektera motorn
  • Se över elinstallationen
  • Be att få se skrovet på land
  • Testa alla funktioner
  • Leta efter skrovsprickor och mät fuktnivåer

Hyr en yacht

Man måste inte nödvändigtvis äga båten själv för att kunna njuta av såväl båtsäsong som båtliv. Det går lika bra att hyra en eka, segelbåt eller en yacht och slippa alla extra kostnader som båtplats och underhåll innebär. Man måste dock kunna uppvisa ett förarbevis men det går enkelt att lösa över en helg.