Segling för dumbommar

Att lära sig segla är ibland ingen enkel match och faktum är att det till och med finns platser i Sverige som har blivit kända för att folk grälar stort i och med att de inte kommer överens under seglatsen eller inte förstår glasklara begrepp som den inbitne seglaren är varse om. Därför ska denna artikel hjälpa seglarnovisen så att det kanske kan bli en aning enklare att förstå sig på sin vän eller partner när man är ute för första gången och seglar.

Att lära sig segla kräver alltså en del träning och kostar dessutom en slant. Men med lite tålamod och motivation kan en seglats bli lika trevlig som att botanisera bland råvaror eller prylar i affären.

Några enkla seglartermer

För det första utvecklas seglingen hela tiden och så även båtarna. Idag har det miljömedvetna tänket slagit rot och när elbilarna blir alltfler så börjar även båttillverkarna satsa på elmotorer eller båtar som laddhybrid osv.

Det finns många ord som är laddade med ångest och obegriplighet och här följer några av dem.

  • “Bukkompensator” handlar om ett inlägg som ger seglet en plattare form när seglet delvis är inrullat. Det har alltså ingenting med att ersätta buken att göra…
  • Att “dejsa” är att glida bakåt tack vare vindens hjälp
  • Att “burka” innebär inte att man tar på sig en huvudduk utan att man med hjälp av sin kroppsvikt väger upp den krängande båten till lovart
  • “Dyvickan” är den plugg i botten på båten som kan tas bort
  • “Focken” är ett mindre försegel. Det finns annars gott om dessa typer av segel
  • En “gast” är ungefär detsamma som en gäst men på båtspråk. Det är en tillfällig besättningsmedlem som har en plats i båten under kappsegling
  • Att “gira” är att ändra kurs
  • En “kjol” är inte kvinnans klädesplagg utan är ett underlik på ett försegel som är djupt skuret
  • Gennaker, genua och spinnaker är typer av försegel
  • “Tågvirke” är ett samlingsnamn på alla linor som förekommer på en segelbåt

Seglarslang

Det finns naturligtvis hela ordböcker med seglatermer och även lite seglarslang som kan vara bra att köpa på sig när man ska ge sig ut i skärgården. “Parkeringsböter” betyder att en båt är långsam och “Gnäll-Kajsa” är inte den irriterande frun som gnäller ombord utan den högljudda autopiloten. Glöm heller inte beteckningarna “badjävel” som är ett slanguttryck för fender eller “asshole”, när man får trassel i seglen eller med tamparna. Och ber någon dig att använda “granseglet” så är det årorna han eller hon syftar på. Detta språk är rena underhållningen så ta gärna med en ordbok ut i båten för att lätta upp stämningen.

Seglarslang har en del ordentligt fräcka uttryck också men dem ska vi inte ta upp här…