Segla jorden runt

Drömmer du om att segla över de sju haven? Det är ett äventyr som många önskar att få uppleva och är man en hyfsat bra seglare kan man faktiskt göra det. En jorden runt-resa är när man korsar alla meridianer, åtminstone en gång. En del säger att man även måste passera ekvatorn, medan en ytterligare definition som är något striktare säger att man någonstans längs rutten måste passera antipoden till en tidigare punkt. Andra säger att jorden runt-resan fullbordas då man återvänder till utgångspunkten, men hur du lägger upp din resa är upp till dig.

Planering och förberedelser

En sak som alla personer som planerar att segla jorden runt kommer överens om är att det krävs mycket förarbete. För det första måste man självklart ha en viss segelvana, eftersom världshaven kan vara ganska lömska och farliga i dåligt väder. Vissa rutter är helt till havs och det kan ta veckor innan man ser land. Vad för slags föda ska ni ta med er? Hur ska ni försörja er när ni väl är på plats? Många som seglar jorden runt får sponsorer som hjälper dem med pengar och andra förnödenheter. Det kan vara ett lokalt företag som ställer upp eller ett företag som är involverad i segling på något sätt. Andra sparar tillräckligt med pengar innan de far, medan en del bloggar och får in pengar på det.

Hälsa, tidsåtgång och besättningen

Att segla jorden runt tar ca ett år, förutsatt att man inte stannar upp en längre stund. Många jorden runt-seglare brukar dock fastna på olika ställen och det är inte ovanligt att resan förlängs längs vägen. om du vill flytta till australien eller något annat ställe långt borta kan en segling dit vara ett häftigt sätt att flytta på. Kolla dock upp visumkrav och sådant innan du börjar segla. Att segla runt jorden är ett fantastiskt äventyr, men det kan även vara ganska utmanande många gånger. Se till att din hälsa är i toppskick, att du är vältränad samt en riktigt god simmare innan du ger dig iväg. Det är även viktigt att ha rätt besättning ombord! Alla måste lita på varandra och ställa upp när det blir lite tuffare.