Svenska framsteg i segling

Trots att Sverige inte bjuder på seglingsväder året runt så är det en väldigt populär sport bland både unga och äldre. Segling är en aktivitet som drar till sig både hobbyutövare och elitsatsande ungdomar och vuxna. Havet är en frizon för många och därför ser en del till att klämma två flugor i en smäll genom att lära sig segla. Man kan antingen segla ensam i en jolle eller segla en stor segelbåt tillsammans med fler personer. Förutom att man får vara ute på havet är det även mycket fart och fläkt. I Sverige pågår segling säsongen från juli till september och det finns några elitutövare i Sverige som hjälper till att sätta Sverige på kartan. Bristen på sol och härligt väder är ingen match för de svenska seglarna.

Många medaljer för Sverige

De svenska framgångarna har bland annat visat sig under världscupregattan i Frankrike som hölls i Hyerés. Sverige som var representerade av Carl P Sylvan och Marcus Anjemark seglade till sig ett brons i lag nyss. Damsidan som bestod av Klara Wester och Rebecca Netzler ville inte vara sämre men hamnade lite längre ner på prispallen då det blev en åttonde plats. Ett annat ekipage som blomstrade till i 470-klassen var Carl-Fredrik Fock och Marcus Dackhammar som kunde efter tävlingens slut stolt ställa sig på andraplatsen. Finalen väntar nu men tack vare att det ledande paret som representerar Australien har alldeles för måna poäng så är andraplatsen redan klar för det svenska seglarparet. Det är även inte första gången som det sistnämnda seglarparet från Sverige tar en andra plats. Redan i början av månaden knep de åt sig en andra medalj.

Segling är en populär sport

I Sverige kryllar det på sommaren av båtar i olika storlekar med motor och vissa med segel. Den svenska västkusten går endast att uppleva från en båt sägs det. För den som inte har ekonomi och möjlighet att köpa båt är ett tips att investera i en badtunna som enkelt kan placeras på tomten. Har man dessutom havsutsikt kan man bilda sin egna oas. Tack vare det stora intresset för havet och segling så finns det en hel del seglingsskolor runt om i landet. Man finner över 160 certifierade skolor i Sverige och varje år utbildas över 8000 barn och ungdomar inom segling. Det som är ett stort plus med att lära sig segla är att man även lär sig att få respekt för havet. Varje individ måste även kunna göra hjärt- och lungräddning. Självklart finns det även kurser för vuxna som är intresserade av att lära sig mer.