Inred segelbåten

När man åker på en längre resa med sin segelbåt är ruffen ens nya bostad, där man ska sova, laga mat och umgås, helst utan att gå varandra på nerverna för mycket i det begränsade utrymmet. En sak som kan minska spänningen som uppstår av att leva i en ny miljö är att försöka göra miljön lite mer bekant genom att lägga lite extra eftertanke vid att inreda ruffen så hemtrevligt som möjligt. För många är segelbåten ersättningen för en sommarstuga, och varför skulle man då inte lägga lika mycket energi på att inreda segelbåten som man lägger på stugan?

Med det sagt är man självklart betydligt mer begränsad när man inreder en segelbåt, eftersom man fortfarande måste ha de praktiska aspekterna i åtanke, till exempel att det ska vara lätt att röra sig genom ruffen (vilket gör att man inte kan överbelamra) och att man inte kan ha ömtåliga saker ståendes fritt, eftersom segelbåtens lutning vid segling gör att allt som inte sitter fast kommer att åka runt i ruffen. Det man däremot kan låta ligga löst är mjuka saker som inte tar skada av att kastas runt lite, som kuddar. Nästan utan undantag används utrymmet längst fram i ruffen till två intilliggande kojer, som är relativt avskärmade från resten av ruffen. Där kan man med andra ord göra så mysigt man vill och orkar, med mjuka kuddar i färger eller mönster man tycker om och härliga täcken och plädar för att hålla värmen.

Precis som hemma blir ruffen lite mer hemtrevlig om man också kan dekorera väggarna. Det går av naturliga skäl inte att hänga upp tavlor på väggarna i en båt, men posters är ett mycket bra alternativ om man ändå vill få upp motiv på väggarna som man tycker om. Du hittar ett stort utbud av posters för alla smaker på Nordicdesigncollective.se, så att du kan hitta något som passar i just er båt.

Slutligen kan man alltid göra ruffen mer personlig genom att anpassa de fasta inredningsdetaljerna till sin personliga stil, till exempel genom att skapa överdrag till dynorna i soffan i ett tyg man tycker om, eller att byta till skåpsluckor i pentryt som liknar de man har i sitt eget kök. Huvudsaken är att man ska trivas i sin segelbåt, och man får göra så många (eller så få) ändringar som krävs för att det ska bli så.