Segling med traditionsskepp i The Tall Ships Races

Det finns många äventyr och utmaningar för den som vill göra något spännande men att ställa sig på ett fartyg och låta vindarna spänna seglen i ungefär en månad slår nog det mesta. The Tall Ships Races är en tävling som i år går av stapeln på Kattegatt med start i svenska Halmstad och med målgång i polska Szczecin. Tävlingen syftar till att främja kontakter mellan unga från olika länder och det mesta åtråvärda priset delas ut till det fartyg där besättningen har samarbetat och knutit an till varandra på bästa sätt.

Lärorik och kamratlig seglats

Det är många ungdomar som söker nya utmaningar inom segling och varje år deltar så många som 3000 till 4000 unga i tävlingen. Besättningarna består till cirka hälften av oerfarna ungdomar. Faktum är att många inte har någon segelvana överhuvudtaget. I år kommer mer än 50 fartyg att delta varav de största har en längd på över 100 meter och de minsta på cirka 10 meter. Tävlingen är en folkfest och vid varje kaj som fartygen passerar så kommer det att bjudas på musik, mat och allehanda upplevelser. Organisationen bakom den förenande tävlingen nominerades 2007 till Nobels fredspris för sitt engagemang i att främja förståelse och vänskap över gränserna.

Som trainee behövs ingen erfarenhet

Vem som helst som är mellan 15 och 25 år gammal kan följa med ett skepp som trainee. Det finns inga krav på erfarenhet av segling däremot bör man ha ett stort intresse av att vara till havs och att umgås med människor från andra länder. Man ställer sig i kö och blir man antagen betalar man en grundavgift. Större delen av kostnaden för äventyret täcks av olika sponsorer och stipendier. När det är dags kan man köpa lämpliga kläder och annan utrustning på nätet hos till exempel Outletsverige.se som har ett stort utbud. För att kunna följa med som trainee på ett skepp så ska man även kunna kommunicera på engelska och klara av att simma minst 200 meter.