Vad är segling?

 

De flesta känner nog till vad segling är för något, men om det mot alla odds finns någon som inte gör det, så ska vi förklara det här.

Det vanligaste sättet att segla på är med en båt. (Det finns de som experimenterat med segling av andra fordon på land också).Taking an adventurous boat cruise

Segelbåtar finns i alla storlekar. Allt från liten som en jolle upp till storlek med kryssningsfartyg. Dock är inte kryssningsfartyg lika vanliga idag, då motorerna har kommit att ersätta många segel.

I botten är det alltså en vanlig båt. På den har man monterat en eller flera master. Masterna har i sin tur ett antal linor förankrade mellan masten och själva båten. En segelduk spänns sedan från mastens topp ned till en bom. Dock ska man ha i åtanke att seglet inte får vara för spänt. Det ska skotas (spännas) så löst som möjligt, men seglet får inte vara så löst att det fladdrar.

Utöver detta har de flesta båtar även ett roder (en form av ratt), som man hjälper till att styra båten med.

De flesta båtar är även utrustade med ankare, så att man kan stanna på en plats om man känner för det.

Där har vi nu grunderna till segelbåtens uppbyggnad. Som ni nu förstår så är det vinden som driver båten framåt. Detta kallas med ett annat ord för aerodynamik. Denna bygger upp ett undertryck bakom seglet, det vill säga åt det hållet som vinden blåser. Man kan nyttja vindens kraft oavsett vilken riktning som man vill åka mot. Detta görs genom att seglet kan vridas i rätt vinkel i förhållande till vinden.

Inom segling används många olika termer. Dessa kan vara svåra att förstå för den oinvigde. Exempel kan vara: slör, länsSailing crew on sailboat during regatta, kryss, eller segla för halv vind. Vad dessa uttryck innebär är segel sett i förhållande till vinden, det vill säga från vilket håll vinden kommer.

En tumregel när det gäller segling är att aldrig oerfaren ge sig ut ensam på en seglats. Om du aldrig har skött en segelbåt förut, men ändå vill ut, bör du gå en kurs först. Alternativt kan vara att göra sällskap med andra erfarna seglare.

En hel del finns att läsa om segling Här, för att lära dig mer eller här på denna sajt.

Många ser detta som antingen en sport eller bara som en avkopplande hobby. Det kan vara himmelriket på jorden att ge sig ut i en segelbåt. Man sitter mitt ute på havet/sjön och hör vågorna som slår mot båten, kanske fåglar som skräpar i skyn. Allt detta utan dunkande motorer som stör lugnet. Alla borde ge segling en chans, om så bara för att vara passagerare. Detta är verkligen något som kan skänka själen ett lugn.